Results 1 to 15 of 15

Thread: A/C fuse keeps blowing

  1. #1
    Registered User BLACK91GT's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Cambridge, ON
    Posts
    113
    Feedback Score
    1 (100%)

    A/C fuse keeps blowing

    Hi,

    I popped the hood the other day and realized that the a/c fuse in the engine bay was blown. i replaced the fuse with a new one and it worked fine for about 10 minutes then it blew again. My fuse cover does not have a sticker, is 20amp the proper rating? Also what could cause the fuse to go? Everything seems fine until the fuse goes...

    Thanks.
    1990 Turbo Miata
    1990 Miata - a few mods
    2002 Subaru WRX
    2002 Protege 5
    2000 CBR929RR 150Whp

  2. #2
    Registered User viper_707's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    kitchener, ont
    Posts
    903
    Feedback Score
    2 (100%)
    just my opinion. but rip out the a/c and turbo that ****

  3. #3
    Banned! Banned? TheLastMarauder's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Auburn, AL
    Posts
    571
    Feedback Score
    0
    Hell, you're in canada, why not? It's not like it gets hot there anyway..
    ~Mar.

    Now say it with me... B-R-A-K-E.

    Good job!

  4. #4
    Registered User BLACK91GT's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Cambridge, ON
    Posts
    113
    Feedback Score
    1 (100%)
    Thanks MAN,

    I think you are on to something there.

    I noticed yesterday that when i tryed to put in a new fuse, even with the key out of ignition the fuse immediately blew - dead short some where maybe?

    Thanks again
    1990 Turbo Miata
    1990 Miata - a few mods
    2002 Subaru WRX
    2002 Protege 5
    2000 CBR929RR 150Whp

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Stratford, Ontario
    Posts
    759
    Feedback Score
    1 (100%)
    Hey I notice that you are from Cambridge, I live in Stratford. Your the closest I've seen to my home town.

  6. #6
    Registered User GotItNewIn92's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2
    Feedback Score
    0

    Same probem

    This thread subject matches my problem but unfortunately there is not much listed in the way of solutions. I thought it was my lucky day when it only took replacing a 20amp fuse to get my A/C working again but after running for less than a minute it blew another fuse.

    Symptoms: When A/C button is turned on the fan behind the radiator kicks on (fan close to engine) but the compressor never kicks on. I am assuming that the small fan in front of the radiator is connected to this 20 amp fuse that keeps blowing.

    Any new information on this problem or diagnostic suggestions?

    Thanks!

  7. #7
    Registered User BLACK91GT's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Cambridge, ON
    Posts
    113
    Feedback Score
    1 (100%)
    Sorry GotItNewIn92,

    I never did figure out the problem...I have other issues with the car now so i forgot about the A/C for now anyway....
    1990 Turbo Miata
    1990 Miata - a few mods
    2002 Subaru WRX
    2002 Protege 5
    2000 CBR929RR 150Whp

  8. #8
    Live free or die Jho's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    NH
    Posts
    11,729
    Feedback Score
    65 (100%)
    Quote Originally Posted by BLACK91GT
    Sorry GotItNewIn92,

    I never did figure out the problem...I have other issues with the car now so i forgot about the A/C for now anyway....

    Yeah, you don't want that **** anyways, take it out.


    So what else is wrong with your car?

  9. #9
    Registered User BLACK91GT's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Cambridge, ON
    Posts
    113
    Feedback Score
    1 (100%)
    Quote Originally Posted by Jho
    So what else is wrong with your car?
    Well the big thing is a valve is gone - i was thinking of selling as is but i figure i am gonna take off the head one day soon and assess the situation hopefully just have my head rebuilt or find a used one and she'll run good again.
    also needs a flex pipe now too - sounds kind of crazy with the valve issue and the exhaust leak....but im not driving it right now anyway...
    1990 Turbo Miata
    1990 Miata - a few mods
    2002 Subaru WRX
    2002 Protege 5
    2000 CBR929RR 150Whp

  10. #10
    Live free or die Jho's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    NH
    Posts
    11,729
    Feedback Score
    65 (100%)
    Quote Originally Posted by BLACK91GT
    Well the big thing is a valve is gone - i was thinking of selling as is but i figure i am gonna take off the head one day soon and assess the situation hopefully just have my head rebuilt or find a used one and she'll run good again.
    also needs a flex pipe now too - sounds kind of crazy with the valve issue and the exhaust leak....but im not driving it right now anyway...
    Wow, that sucks man.

    I guess the a/c problem isn't very significant anymore.

    Did you burn the valve?

  11. #11
    Registered User BLACK91GT's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Cambridge, ON
    Posts
    113
    Feedback Score
    1 (100%)
    Quote Originally Posted by Jho
    Wow, that sucks man.

    I guess the a/c problem isn't very significant anymore.

    Did you burn the valve?

    Not sure what happened until i get it apart, hopefully its nothing major though...

    I will probably post my findings when i get it apart...
    1990 Turbo Miata
    1990 Miata - a few mods
    2002 Subaru WRX
    2002 Protege 5
    2000 CBR929RR 150Whp

  12. #12
    Live free or die Jho's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    NH
    Posts
    11,729
    Feedback Score
    65 (100%)
    Quote Originally Posted by BLACK91GT
    Not sure what happened until i get it apart, hopefully its nothing major though...

    I will probably post my findings when i get it apart...
    Cool man.

    Good luck with that.

  13. #13
    my name is a verb now Turpro's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Cincinnati suburb Ohio
    Posts
    17,189
    Feedback Score
    73 (100%)
    im in the prosses of ripping the a/c and power stering out of mine. hell i lived in florida for 15 years and my last protege didnt have a/c for the whole time i owned it. tear it out.
    1993 Protege LX-Midnight's shadow SOLD
    1996 Honda CBR600-Wrecked. Damn Honda crippled me
    2002 mazda MPV-family truckster SOLD
    2010 VW routon

    Quote Originally Posted by jay View Post
    .....they totally underestimated the number of gearheads such as myself that have families but refuse to grow the hell up and stop playing with cars, or that otherwise see the utility of having 4 doors. Obviously I ain't alone, as there are a helluva lotta sti and evo here. Bueler? Beuler? Mazda? Mazda?

  14. #14
    Registered User GotItNewIn92's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2
    Feedback Score
    0

    Update on A/C fuse blowing

    I understand this is mainly a tuners club but it does have some great information for those of us who want to keep our stock Protege's running good and that includes A/C for me. Showing up for work at an office job drenched in sweat is not cool.

    Now that summer is heating up I decided to tinker with the problem. I thought the 20A fuse under the hood only controlled the A/C fan in front of the radiator however when the fuse blows the entire A/C system stops cooling.

    I pulled the grille off and disconnected the A/C fan. Put in a new fuse and the system runs and cools w/o the A/C fan of course. I took it on about a 30 minute test drive with the A/C running and the car never showed any signs of overheating.

    Some question for the club:

    1. Any problems running without the A/C fan if the temp stays normal?

    2. Where is the best place to get a new/used fan motor?

    3. Are there other models (Escorts) that have the same fan motor?

    Thanks!
    ________________________
    92 LX - 5spd Stock

  15. #15
    Live free or die Jho's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    NH
    Posts
    11,729
    Feedback Score
    65 (100%)
    Quote Originally Posted by GotItNewIn92
    I understand this is mainly a tuners club but it does have some great information for those of us who want to keep our stock Protege's running good and that includes A/C for me. Showing up for work at an office job drenched in sweat is not cool.

    Now that summer is heating up I decided to tinker with the problem. I thought the 20A fuse under the hood only controlled the A/C fan in front of the radiator however when the fuse blows the entire A/C system stops cooling.

    I pulled the grille off and disconnected the A/C fan. Put in a new fuse and the system runs and cools w/o the A/C fan of course. I took it on about a 30 minute test drive with the A/C running and the car never showed any signs of overheating.

    Some question for the club:

    1. Any problems running without the A/C fan if the temp stays normal?

    2. Where is the best place to get a new/used fan motor?

    3. Are there other models (Escorts) that have the same fan motor?

    Thanks!
    ________________________
    92 LX - 5spd Stock

    Do you work at Penetrode?

    The only thing the a/c condenser fan does is cool the condenser when the car is not moving. So when you're sitting in traffic, the a/c won't blow as cold.

    The parts store would be a good place to start looking for a fan motor. If not there, a junkyard or someone on here.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tail light fuse blowing, '90 323
    By SgtRauksauff in forum General Discussion - BG Chassis
    Replies: 7
    Last Post: 07-24-2008, 11:40 AM
  2. Megasquirt Blowing Engine Fuse
    By 93_4banger in forum Engine Management & Proper Tuning
    Replies: 19
    Last Post: 03-23-2008, 11:51 PM
  3. Main Fuse 80A Keeps Blowing Up..
    By FreAkErZ in forum General Discussion - BG Chassis
    Replies: 1
    Last Post: 11-14-2005, 01:24 PM
  4. A/C fuse keeps blowing
    By BLACK91GT in forum General Discussion - BHA Chassis
    Replies: 1
    Last Post: 06-14-2005, 11:20 PM
  5. Keep blowing the "meter" fuse!!!!!!!!!!!!!!!!!
    By limpgtx in forum General Discussion - BG Chassis
    Replies: 2
    Last Post: 05-09-2004, 08:47 PM

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •